מעצר ימים
מהו מעצר ימים?
מעצר ימים או בהגדרתו הפורמלית, מעצר לצורכי חקירה, הוא מעצר ראשוני, טרום ניהולו של הליך משפטי פלילי. שמו ניתן לו כיוון שהוא מוגבל למספר מרבי של ימים. ככלל, מעצר הוא כלי חקירתי שיצר החוק אשר אינו מיועד לענישה, אלא למניעת שיבוש מהלך החקירה או ביצוע עבירות נוספות על ידי אדם החשוד בביצוע מעשה פלילי. מעצר ימים הוא מעצר שמתבצע לפני הגשת כתב אישום נגד החשוד, כיוון שטרם מוצתה החקירה.
בהתאם לכך, בתום חקירה במשטרה, אליה זומנת להעיד תחת אזהרה, היחידה החוקרת מגבשת החלטה האם לעצור אותך ולאיזה פרק זמן. חשוב להדגיש שמדובר בבקשה שמוגשת לבית המשפט עוד רק בשלב החשד כאשר עדין לא הוכן כתב אישום. פרק הזמן המבוקש למעצר משתנה ממקרה למקרה ויכול לנוע מיום אחד של מעצר ועד למשך 30 ימים במצטבר. תקופת מעצר ימים שהינה מעבר ל- 30 יום דורשת את אישורו של היועץ המשפטי לממשלה.
בשלב הזה (בקשה למעצר ימים) תנסה היחידה החוקרת לשכנע את בית המשפט כי התגבש חשד סביר כלשהו לביצוע עבירה על ידך וכי המשך החקירה נחוץ כאשר האדם נתון במעצר כדי למנוע שיבוש הליכי חקירה, חשש לסיכון בטחון הציבור או מסוכנות כלפי אדם ספציפי.
איך זה עובד?
משעה שהוחלט על מעצר, על המשטרה להביא את העצור בפני שופט בתוך 24 שעות עם בקשה לצו מעצר. בבקשה ימולאו הפרטים הרלוונטיים, כגון החשדות, עילת המעצר ופרק הזמן הנדרש על ידי המשטרה להשאיר את העצור במעצר.
יתכן והעצור יובא ישירות מהתחנה אל בית המשפט ואם מדובר במעצר שהתחיל משעות הערב, הרי שיובא בבוקר ואז בסבירות גבוהה ביותר לא ישאר בתחנה אלא ילקח לבית מעצר הסמוך לתחנת המשטרה.
במעמד הדיון, מגיע מטעם המשטרה טוען משטרתי עם צו המעצר ומנסה לשכנע את ביהמ"ש להיעתר לבקשתם להאריך את המעצר. הסניגור כמובן ישאל שאלות וינסה למנוע את המשך המעצר ואילו ביהמ"ש צריך לאזן בין האינטרסים של הצדדים על מנת שמחד ישמר האינטרס הציבורי ואילו מאידך חירותו של העצור תיפגע באופן מינימלי.
הדיון בבקשת המעצר אורך לכל היותר מספר דקות (תלוי כמובן בנסיבות התיק ובמורכבותו), לרוב זה יהיה פרק הזמן שבו יטענו כל הטענות להגנת העצור. חשוב כי בפרק זמן זה יובאו כל הנימוקים בעד השחרור וקיצור ימי המעצר.
מכאן החשיבות הדרמטית של הייצוג המשפטי על ידי עורך דין פלילי מומחה, כבר בשלב זה. אם כל מה שמבדיל בינך לבין מעצר הוא 10 דקות של טיעונים בפני שופט, האינטרס שלך הוא שייצג אותך מישהו מומחה המכיר את התחום ויודע מה לומר בשלב זה, כדי למקסם את הסיכוי שלך ללכת הביתה חופשי.
למה עדיף להיעזר בסנגור פלילי פרטי?
במצבים מעין אלו, עדיף להגיע לדיון לאחר שהסנגור שלך כבר ביקר אותך בתא המעצר והכין אותך לדיון, עוד לפני מועד הדיון ולא באופן חפוז באולם המעצרים. הזמן הזה שבו נערך המפגש עם הסנגור קודם לדיון, הוא פרק זמן משמעותי שבו הסנגור נחשף לכמה שיותר פרטים שעליו לדעת מפי העצור לפני שהוא טוען בפני ביהמ"ש. ידיעת העובדות במלואן, הקדשת תשומת לב פרטנית וספציפית לעצור תוביל לטיעון מנצח בבית המשפט. הטיעון ואופן הצגתו הוא המפתח להגדלת הסיכויים לשחרור בערובה ולא להמשך מעצר.
למה אנחנו?
• ניסיון של עשור ומעלה בתיקי מעצר בכל העבירות האפשרויות. • הצלחות אין ספור של שחרורים בתנאים מגבילים (מעצר בית, מעצר לילי, שחרור בערובה וכו'). • מאבק בלתי פוסק עד לקבלת תוצאה מיטבית בהליכי מעצר.